ΠΡΟΣΘΕΤΑ





 
 
 
Φύλλα εργασίας δραστηριότητας Πρόσθετα τροφίμων
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Με τον όρο πρόσθετα χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται στις τροφές, συνηθέστερα σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά. Σκοπός της βιομηχανίας τροφίμων είναι να πετύχει αλλαγή του χρώματος, της γεύσης, να μπορούν να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλπ. Τα πρόσθετα χωρίζονται σε ομάδες. Οι κυριότερες είναι:
Χρωστικές

Συντηρητικά

Αντιοξειδωτικά

Ενισχυτικά γεύσης
Πολλά συσκευασμένα αναψυκτικά, γλυκά, σνακς που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών.
Τα διακρίνουμε σε φυσικά και συνθετικά Μερικά από αυτά έχουν κατηγορηθεί για κάποιες επιπτώσεις στην υγεία μας όπως αλλεργίες, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις, υπερκινητικότητα κα.
Περισσότερο επικίνδυνα θεωρούνται κάποια από τα συνθετικά πρόσθετα παρά αυτά που προέρχονται από τη φύση.
Τα πρόσθετα κωδικοποιούνται με κάποιους αριθμούς Ε. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τους αναγράφουν στις ετικέτες των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες βιομηχανίες δεν αναγράφουν τον κωδικό αριθμό αλλά το πλήρες όνομα της ουσίας. Έτσι είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να καταλάβει για ποια ουσία πρόκειται και αν είναι φυσική ή συνθετική.
Ε100-199 χρωστικές

Ε200-299 συντηρητικά

Ε300-399 αντιοξειδωτικά

Ε600-699 βελτιωτικά γεύσης
Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση τους καθορίζονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο ελέγχει τις βιομηχανίες και δίνει άδεια για την προσθήκη τους στα τρόφιμα.

Πηγή Γενικό Χημείο του Κράτους/ wikipedia

















Δημιουργήσαμε το παρακάτω ερωτηματολόγιο:




Οι περισσότεροι  άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι τα πρόσθετα
 









Ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι είναι χημικά συστατικά . Οι πιο πολλοί όμως πιστεύουν ότι η σύστασή τους είναι φυσική και χημική.





Λίγοι από αυτούς δεν γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους






 



Η πλειοψηφία γνωρίζει ότι χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση , τη γεύση και το χρώμα από τη βιομηχανία τροφίμων.









Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ρωτήσαμε απάντησαν ότι γνωρίζουν πως υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους από την κατανάλωσή τους.







Πολλοί από τους καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων που υπάρχουν στις συσκευασίες.










Ελάχιστοι μας απάντησαν ότι θα αγόραζαν ένα προϊόν παρόλο που γνώριζαν ότι περιέχει κάποιο επικίνδυνο πρόσθετο.














1 σχόλιο: