ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ





Α. Λαχανικά
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν το μαρούλι, το αγγούρι, η ντομάτα, το κρεμμύδι, το καρότο, το μπρόκολο, η πατάτα, το κουνουπίδι, η μελιτζάνα κ.α.
Περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, Β, C, Ε, Κ και μας βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.



                                                 


Β. Δημητριακά
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά, το κριθάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη κ.λ.π.

Τα δημητριακά είναι  σπουδαία κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου.Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου , το ψωμί και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων. Αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής. Είναι φυτά μονοετή, δηλαδή σπέρνονται και θερίζονται σε ένα χρόνο.
Περιέχουν υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μας δίνουν ενέργεια.





Γ. Φρούτα
Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα φρούτα π.χ. (μπανάνες, μήλα και αχλάδια).Περιέχουν βιταμίνες A, C και λίγα λιπαρά και μας κάνουν υγιείς και δυνατούς.







Γ.Όσπρια.
Όσπρια ονομάζονται τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών. Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή των ανθρώπων και κάποιων ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια που καταναλώνει ο άνθρωπος ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια και άλλα. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες  γι αυτό και παλαιότερα τα αποκαλούσαν το κρέας του φτωχού.  Αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν μπορούν σε ένα ποσοστό να αντικαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο.



Δ. Λίπη
Στα λίπη ανήκουν τα λίπη και τα έλαια όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο.
Περιέχουν βιταμίνες A, B, Ε και μας δίνουν ενέργεια και βιταμίνες.






Ε. Κρεατικά
Στα κρεατικά ανήκουν το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα αβγά, το κοτόπουλο. Περιέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, και βιταμίνη Β, που βοηθά στην υγεία των νευρικών κυττάρων και τη φυσιολογική  λειτουργία του αίματος. Επίσης περιέχουν ψευδάργυρο αλλά και ποσότητες σιδήρου, πολύτιμο βοηθό στους ηλικιωμένους, τις εγγείους και των παιδιών.  Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την υγεία των μυών και των οργάνων.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία των οστών, καθώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η προσεκτική κατανάλωση μας βοηθά να αναπτυχθούμε σωστά.





Ζ. Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά ονομάζουμε τα προϊόντα τα οποία παράγονται από γάλα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το γάλα το γιαούρτι, το τυρί και το κασέρι. Περιέχουν ασβέστιο και είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία. Το ασβέστιο μας βοηθά να έχουμε γερά κόκαλα και υγιή δόντια.Τα γαλακτοκομικά περιέχουν φώσφορο, βιταμίνες Α, κορεσμένα λιπαρά και μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.Το γάλα προέρχεται από αρκετά ζώα, όπως είναι η αγελάδα, το πρόβατο, το κατσίκι καθώς και από άλλα όπως η καμήλα, το βουβάλι κλπ.


 Πηγή CD Μίλτος ο Μήλος/ wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου